Roadmaster – Vizuális burkolatállapot felvétel

A burkolatállapot felvétel során a mérést végző mérnök egy ún. ROADMASTER-G készülékkel, folyamatos 20-30 km/h-s sebességgel haladva az úton rögzíti az útburkolat felületi hibáit.

A felmérés közben vizuális érzékeléssel, az e-UT 09.02.26-os számú Útügyi Műszaki Előírás által definiált 16 féle burkolathibát és a padka víztelenítési állapotát rögzítik a terepen vett GPS koordináták hozzárendelésével. Az észlelt burkolathiba típusának felismerésekor a készülék megfelelő nyomógombjának kiválasztásával, megnyomásával tárolják el a hiba kódját, illetve a víztelenítés osztályzatát. Ez utóbbi 1 (jó), 2 (megfelelő), vagy 3 (nem megfelelő) lehet.

A mérés megkezdése előtt ütemtervet kell készíteni a leggazdaságosabb, legoptimálisabb mérési útvonal meghatározása céljából. A terv elkészítése után lehet a mérést a tavaszi időszakban megkezdeni, majd adatminőség-vizsgálatot kell végezni. Ezt követően a hibás adatok javítása, adatfeldolgozása történik.

Burkolatállapot minősítése

Az adatfeldolgozások, állapotminősítések, értékelések, osztályzatok számítása, a törzsadatbázis állapotszint-mutatókkal történő feltöltése az OKA2000 Roadmaster alrendszerével történik.

A feldolgozás során a következő állapotszint-mutatók kerülnek meghatározásra:

  • burkolatállapot-osztályzatok
  • kátyú [db/km]
  • kipergő, bomló felület [%]
  • burkolatszél hiba [m2/km]
  • összes repedezettség [%]

A feldolgozott adatállományról az adatszinkronizáció után az OKA2000 törzsadatbázisából kaphatunk információkat.