360° Lézerszkenner

A mobil térképezés célja geodéziai pontosságot igénylő felmérések tömeges, nagy sebességű végzése – akár egy gépjármű haladási sebességével. Ez a feladat a hagyományos, statikus felmérési eljárásokhoz képest 2011-ig hatalmas kihívást jelentett, ekkor – Magyarországon elsőként – a Konasoft Kft. állított üzembe komplex mobil térképező rendszert, amely biztosítja az egyedülállóan termelékeny felmérést, megjelenítést és kiértékelést.

A mobil térképező technológia több, modern felmérési módszer egyesítéseként értelmezhető leginkább. Magába foglalja a valósidejű helymeghatározást, a háromdimenziós lézer szkennelést, valamint a felmérési terület folyamatos fényképezését. A rendszer akár 90 km órás haladási sebességgel elkészíti a felmért terület nagypontosságú, háromdimenziós térképét.

A felmérés során a helymeghatározó és képalkotó rendszerek folyamatos adatgyűjtést végeznek; a lézer szkennerek másodpercenként 40.000 koordináta pontmérést hajtanak végre, ami kiegészül a terület folyamatos panorámaképes felvételezésével.

Az adatgyűjtést és feldolgozást követően a felmérési állományokban a térképen vagy a panorámaképeken navigálhatunk és az irodában – földmérési vagy térinformatikai ismeretek nélkül is – elvégezhetjük a „terepi” adatgyűjtést és méréseket. A felhasználói programban a helyazonosított panorámaképeken minden tereptárgy földrajzi koordinátái egyszerűen meghatározhatók, a szkennerek által gyűjtött koordináta pontfelhő használatával pont, vonal vagy terület mérések végezhetők.

 

  • Adatgyűjtés akár 90km/h sebességgel
  • Centiméteres pontosság
  • 3 darab Laser Scanner másodpercenként 40 000 georeferált laser pont
  • GLONASS és NAVSTAR GNSS műholdas helymeghatározás
  • 360 fokos, 6 lencsés panoráma kamera rendszer
  • IMU használatával pontos pozíció meghatározása fedett területeken, akár alagútban is
  • Koordináta pontfelhővel egyesített helyazonosított panorámakép állományok

 

A rendszer folyamatosan, mozgás közben panorámikus felvételezést végez, olyan sűrűséggel, amely alkalmas – kiegészítő technológiaként – modellezésre is.

Prágai Vencel tér panoráma kép

A 3D-szkennelés folyamatosan, szintén mozgás közben, a fényképezéssel szimultán történik. Ez a dinamikus megoldás nagysebességű, nagytömegű pontmérést és attribútum gyűjtést tesz lehetővé.

Parlament lézerpontokból